Vad skall jag göra resten av mitt liv

Har du ställt dig den här frågan den senaste tiden. Det här hände mig:

Precis den frågan ställde jag mig när jag som 40-åring för många år sedan hade blivit av med jobbet, det roliga jobbet som VD för ett dot.com företag. Jag hade ju en bra utbildning, haft spännande roliga jobb, jobbat utomlands, med ”leading edgeteknologi” på Ericsson och haft en lovande karriär som jag hoppat av och hamnat i en roll där omständigheterna förändrats snabbt. Vad göra nu? Jag hade ingen plan.


Intressant är att just den frågan om ”Vad skall jag göra nu i livet o karriären?” känns igen hos många av de som vi träffar i vårt jobb som coacher. De flesta av oss hamnar där någon gång i livet. Kanske när jobbet inte är så utmanande längre, jobbet inte finns kvar, eller en omorganisation gjort att mina arbetsuppgifter kraftigt förändras, eller att jag inte kommer överens med chefen/ledningen.

Det kan också vara olika faser i livet; Jag skall bilda familj, får mitt första barn, jag skall köpa hus, relationen börjar knaka – är vi rätt för varandra, ”skjutsa barn – åldern”, barnen flyttar ut, jag skall gå i pension – vem är jag då?

Vi pratar ibland om olika kriser i livet:

 • 20/25-årsåldern (vilken karriär skall jag ha)
 • 30/35-årskris (familjebildning)
 • 40/45-årskris (byta karriär)
 • 50/55-årskris (meningen med livet eller hur skall jag fira födelsedagen?)
 • 60/65-årskris (hur blir livet som pensionär?).

Det finns många exempel på tillfällen i livet privat eller i yrkeslivet som när man står inför något nytt, en ny utmaning eller familjesituation som kan orsaka stress och oro. Klart är att vi från tid till annan behöver stanna upp och fundera och reflektera över vad jag vill och vad som är viktigt för mig. Göra en plan för hur jag vill utvecklas och ta taktpinnen själv till det som ger energi och fungerar. Hitta vägen framåt utan att fastna i en massa ältande och negativ stress.

Då är det bra att ha en coach som stödjer dig på vägen. En som kan utmana dig att se lite större, utanför de närliggande problemen och istället lyfta blicken. Som hjälper dig att hantera de faktiska och oftast mest enerverande upplevda hindren så att du kan nå det du egentligen vill. Att bli mer tydlig med vad som är viktigt för DIG inte för dina föräldrar, dina kompisar, din partner, eller barn. Det är det som ger energi och FLOW.

Några enkla tips från coachen – vad kan du göra?:

 1. Hur vill jag att det skall vara om 3-5 år? Vilken roll har jag då, vad har jag upplevt då?
 2. Vad är egentligen viktigt för mig? Är det visa kompetens, eller vara en del av ett sammanhang eller kanske helt enkelt ha arbetskamrater. Vad ger mig energi?
 3. Hur vill jag bli sedd o uppfattad?
 4. Vilka alternativa vägar finns? Utforska alternativ, positiva och utmaningar. Vad ser jag? Hur kan jag hantera dem?
 5. Lyft fram det som är bra. Våga titta på allt bra som du gjort och bidragit med. Dina styrkor.
 6. Vad är det första lilla steget jag skulle vara villig att ta? (fast det är svårt)

Så vad hände med mig 2001 när jag fastnade i ”Vad skall jag göra nu resten av mitt liv”. Jag började just fundera på vad jag tyckte var roligt och gav mig energi. Samtidigt gick min pappa bort och jag fick verkligen fundera på vad som var viktigt och vad han hade tillfört mig.

Då landade jag i att det är MÄNNISKOR som är intressant, att det är människorna som gör skillnaden och landade i att det viktiga i mitt liv är att hjälpa andra människor att växa och må bra.


Ladda gärna Livs och Karriärplanen nedan som ett första steg för att bli mer tydlig i ditt liv. Här kan du börja din resa för att identifiera vad som är viktigt för dig.

Catrine Berndtson,

Coach sedan 2001 i Stelena Utveckling och Coaching.

Ämnen: Ledarskap, Livs- och Karriärplan, Karriärcoach, Ledadigsjälv

    Written by Catrine Berndtson