Bokslut inför föräldraledighet underlättar balans barn och karriär

Vi är jämlika fram till vi får vårt första barn. Sedan händer det något. Vilka val vi gör i samband med föräldraledighet har stor betydelse för framtida karriär, ekonomi och din partnerrelation.

Det spännande är att vi på Stelena tog fram en speciell tjänst för detta kallat ”Bokslut inför föräldraledighet”,  och fick pris som ”årets förnyare i svenskt arbetsliv” just för detta år 2006. 

När vi pratar om det idag upplever vi att det fortfarande finns ett stort behov av att hitta lösningar. Senast den 24 oktober 2018 tog man upp det på TV4´s nyhetsmorgon som en nyhet att faktiskt välja barn istället för karriär. Allt handlar ju om vad som är rätt för dig. Flera har bett mig berätta om våra erfarenheter, så här kommer det:


Bokslut inför föräldraledighet

Att få barn är kanske livets största projekt. Det kan vara svårt för de blivande föräldrarna att föreställa sig hur livet ska te sig efter det första barnet har fötts och därmed uppstår en osäkerhet kring de val familjebildningen medför. Både barn och arbete tar tid, i synnerhet om man har en chefsposition. I Sverige är fortfarande normen att mamman tar ut störst andel av föräldraledigheten, även om många män idag också tar ut inte bara några månader på sommaren utan även längre perioder upp till ett år. Dina val i samband med föräldraledighet får ändå konsekvenser för karriären i större eller mindre utsträckning.

Enligt jämställdhetslagen ska arbetsgivare underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Men i praktiken är det få företag som vidtar konkreta åtgärder. Det saknas ofta kunskap, tid och engagemang.

Oftast får man bra utbildning och förberedelse för graviditeten och förlossningen. Man fokuserar fram till förlossningen – sen är det tomt. Kanske vågar man inte planera mera, eller så finns det lite kunskap att få. Karriären läggen man ofta på hyllan och ser det istället som en chans att göra något annat och ta en paus.

Jag träffar ofta kvinnor som efter en längre föräldraledighet tappar självförtroende, jag är ju inget värd, ”jag har ju bara varit mamma”. Idag upplever även män detta – så de tagit en längre föräldraledighet ”nu ringer inte rekryterarna längre”.

Hur kan föräldraledigheten se ut?

För medarbetaren, ofta kvinnan som ska vara föräldraledig är det viktigt att före ledigheten fatta medvetna beslut om karriärval och form av föräldraledighet.

  • Skall jag vara helt hemma eller jobba deltid?
  • Komma tillbaka snabbt eller stanna hemma länge?
  • Skall vi dela 50-50 på föräldraledigheten?

Hur du än väljer – välj det som passar dig – inte normen, hur dina föräldrar gjorde, eller grannen , eller hur du ”borde” göra. Det finns flera alternativ än du tror.

Det vi vet är att:

  • Dina val påverkar din karriär

Du kan redan före föräldraledigheten planera för och positionera dig för nästa jobb. Det gör du bla genom att ha en plan för hur länge och på vilket sätt du väljer att vara föräldraledig samt kommunicera detta med din chef, partner och arbetskollegor. Hur vill du att din karriär ser ut efter föräldraledigheten?

  • Dina val påverkar din ekonomi 

Fastna inte i deltidsfällan med minskad pension som resultat. Se över ekonomin och pensionsinbetalningar samt balansen mellan partnerna. Kanske att den som arbetar betalar pension till den som är hemma.

  • Dina val påverkar partnerrelationen

Att dela lika kan öka samsynen om barnens behov samt att båda får en nära relation till barnen. Men om livet går ut på att bara turas om och inte hinna träffas och vårda relationen är det slitsamt.
Genom att med en oberoende coach hjälpa dig att göra ett ”bokslut inför föräldraledigheten” och följa upp detta under föräldraledigheten underlättas återkomsten till arbetet, vilket är bra både för medarbetare och arbetsgivare. Det skapar en tydlighet för individen, organisationen och omgivningen.

Här kan du läsa om olika alternativ som andra har valt att göra: 

Här kan du läsa om ex på alternativa föräldraledigheter


Positiva effekter av tjänsten ”Bokslut inför föräldraledighet”

Medarbetaren gynnas av ett Bokslut som ger:

  • ökad självsäkerhet och självtillit
  • snabbare återgång till full motivation
  • karriärutveckling i linje med egna önskningar och val
  • Medvetna val grundat på kompetens
  • Ökad kompetens kring ekonomiska konsekvenser
  • Förbättrad relation med din partner

Företaget gör affärsmässiga vinster genom att ett Bokslut:

  • minskar osäkerheten kring medarbetarens föräldraledighet
  • skapar en positiv image och stärker varumärke som arbetsgivare
  • får tillgång till medarbetarens kompetens på bästa sätt och därmed avkastning på investeringen i sin personal
  • får tillgång till medarbetarens energi och vilja
  • skapar nöjda medarbetare
  • ökar medarbetarnas lojalitet mot företaget får goda ambassadörer om medarbetaren i framtiden lämnar företaget

Vill du veta mer om hur en av våra karriärcoacher kan hjälp just dig kontakt oss gärna. Och läs också gärna mer om oss på www.stelena.se
Vänligen
Catrine Berndtson

Ämnen: KarriärCoachVälja coachKarriär och barnLivs- och KarriärplanKarriärcochBokslut inför föräldraledighet

Written by Catrine Berndtson